Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Cum trebuie sa mai arate acum barbatul?

Cum trebuie sa mai arate acum barbatul?

Mai 30
Cum trebuie sa mai arate acum barbatul?
Ovidiu Buta

Obisnuit pana acum mai mult sa comande decat sa farmece, sa aleaga decat sa fie ales, el se acomodeaza greu cu nevoia de a-si crea o imagine diferita de cea a tatalui si a bunicilor, de a parasi prejudecatile care-l scuteau de osteneala de a se gati. Starea de disconfort este generata de greutatile de adaptare, ca in orice „epoca de tranzitie”, in care noul se lupta cu vechiul, iar nehotararea naste forme neclare, hibride.

Incepand cu anii ’90, asistam la o nuantare a ideei de masculinitate, datorata in special mass-media, care a promovat, mai mult sau mai putin subtil, si un nou tip de sexualitate, considerata, pana atunci, un subiect tabu. Astfel, unele seriale englezesti sau americane (Queer as Folk sau Will & Grace) au propus un posibil nou ideal masculin, mult mai delicat, preocupat de arta si muzica, atent cu infatisarea lui etc. Toata aceasta miscare culturala i-a facut pe barbati mult mai increzatori si mai dispusi sa-si arate public si latura feminina. Noul ideal de frumusete nu mai este Superman, ci barbatul obisnuit, barbatul sensibil, barbatul artist… tot atatea noi roluri pentru un personaj atat de vechi.

Si, cu toate ca noua imagine a barbatului a devenit mult mai permisiva, acesta continua inca sa respinga elementele care trimit clar la vestimentatia feminina, in special rochia si tocurile inalte. Chiar daca ele apar din cand in cand pe podiumurile de moda, purtate cu nonsalanta si chiar cu eleganta de manechine barbati, in viata cotidiana nu sunt acceptate, nu doar din cauza ca sunt incomode, ci mai ales din teama de ridicol.

Bookmark and Share

2 comments

  1. andreea

    intr-o lume ideala (din punctul meu de vedere) n-ar mai exista culorile standard pentru bebelusi, bleu pentru baieti si roz pentru fete, cam de-aici incepe toata tarasenia cu stereotipurile si prejudecatile apropo de vestimentatie, zic eu.
    si tot in lumea aia, n-ar mai exista tocurile pentru nimeni.
    ha!

  2. George c.

    „elemente care trimit la vestimentatia feminina”??? – pantofii cu toc si rochia? Prietene, te respectam pana sa citesc partea asta. Astea sunt elemente de vestimentatie feminina, nu sunt niste trimiteri, esti cu capu? Pai daca un barbat se imbraca DOAR in niste pantofi cu toc si o rochie, asta inseamna ca asa are si el niste elemente ce trimit la vestimentatia femnina??? Eu as zice ca e o trimitere in zona drag queen!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>