Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Tendinte primavara-vara 2012

Tendinte primavara-vara 2012

Mar 23
Ovidiu Buta sursa: Dialog Textil
 
Apocalipsa a fost mana cereasca pentru ziarele de scandal si casnicele care trebuiau sa isi umple timpul intre stirile de la ora 5 si sosirea sotului obosit de la munca. Ea a devenit subiect de dizertatie la facultate sau doar motiv de a mai cheltui niste bani (“la naiba, tot vine sfarsitul lumii”).

Pentru Moda a fost, ca in vremurile ei bune, subiect de meditatie. Ma gandesc ca ar fi fost totusi deplasat sa citesc intr-o mapa de presa “tinute perfecte pentru sfarsitul lumii”, nu? Moda s-a apropiat firesc de subiect. Nu este pentru prima oara cand o face, doar a mai trecut, cu decenta si chiar umor, prin alte cateva alarme false.

In anul 1000, apoi in 1500, oamenii s-au temut de sfarsitul lumii si multi s-au sinucis. La 1500, inspaimantati de apocalipsa care prevestea inundatii, un primar al unui orasel din Germania s-a suit in noaptea Revelionului in pod, cu un butoi de bere, asteptandu-si sfarsitul. Si inaintea anului 2000, teama i-a facut pe unii sa-si petreaca trecerea dintre milenii in avion sau adapostiti in bunkere.

In asteptarea unui posibil colaps informational, panica nu a cuprins numai lumea finantelor sau a tehnicii, ci si lumea modei. Designerii s-au intrecut care mai de care sa creeze vesminte in care sa ne simtim siguri si bine protejati. La starea de spirit de depresie se preta foarte bine minimalismul american, iar designeri precum Calvin Klein sau Donna Karan au inregistrat vanzari fara precedent in doar cateva luni (da, Apocalipsa vinde foarte bine!). Silueta era simplificata aratand ca un semn de exclamare. Chiar si peisajul strazii devenise mohorat, disparand din el toata fantezia si culoarea atat de evidente in anii trecuti. Foarte putini designeri (probabili doar optimistii) au reusit sa vada mai departe de aceasta voita saracie, dar chiar si in colectiile lor se putea remarca o temperare a liniei si a ideii. Dupa intrarea in noul mileniu, lumea si-a revenit cu greu, iar primele colectii ale anului s-au inscris in aceeasi nota retinuta pana cand Westwood a decis sa ne scoata din starea de letargie, aruncand din nou in aer tot establishment-ul. 
 
McQueen, "Cornul abundentei"
 
Privind in viitor propunerile pentru toamna-iarna 2011/12 se poate usor observa ca moda aplica aproape aceeasi reteta. Dupa exuberanta acestui sezon cald 2011, tonurile vor deveni intunecate, liniile serioase, iar si mai departe, pentru urmatoarea primavara, in mod sigur un alt element va intra in ecuatie: deconstructia.

Deconstructia nu mai inseamna numai distrugere, ca in atitudinea punk (Westwood), ci si o reasamblare voit neconformista, care deschide larg portile spre noi orizonturi. Ea va fi folosita pentru a genera noi siluete, total diferite de cele actuale, permitand in acelasi timp fiecaruia dintre noi sa experimenteze. Va fi un sezon socant din punct de vedere vizual, dar incredibil de ofertant. Noile propuneri ne vor scoate din zona noastra de siguranta, dar si din uniforme, si ne va invata ceva ce am uitat de mult: actul creatiei nu trebuie sa se opreasca odata ce designerul si-a trimis tinuta pe podium, ci sa continue in fata oglinzii de acasa. Libertatea si individualitatea, curajul si ineditul vor fi cuvinte care vor aparea in conversatie, chiar mai des decat "Apocalipsa" acum.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>