Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Colacul de salvare al Modei vine de la Paris

Colacul de salvare al Modei vine de la Paris

Mar 10
octaviancoifan.blogspot.com
Are nevoie Moda de un un colac de salvare? sau de o speteaza de jilt pentru a-si tine capul drept? sau poate de o pernita pentru gat ca in avion pentru a dormi mai frumos in propria iluzie? Aceasta senzatie de incertitudine in fata unui orizont intunecat am simtit-o dupa prezentarea Chanel cu vulcanul si oarecum pe parcursul intregii saptamani a modei de la Paris. Colectiile au sugerat mai degraba acel amalgam incert de idei (inclusiv cromatica „naclaita”) decat o directie afirmata cu tarie.
In secolul al XVII-lea, femeile isi puneau un colac la talie pentru a infoia fusta, azi, colac-peste-pupaza  la Paris ne punem unul din alte motive. In 2006, Husseyn Chalayan prezenta acest model cu „colac”, practic o prelucrare a temei mobilierului din colectia sa vizionara, iar ulterior versiuni mai comerciale (cu rever clapeta supradimensionata sau guler colac mai mic) le-am remarcat la Colette pentru ca ma interesa foarte mult cum e realizata volumetria. Nu intamplator, idei similare au fost explorate de Viktor & Rolf sau Martin Margiella, ambii preocupati de volumetrii senzationale, iar la un moment dat, nu cu multi ani in urma, gulerul tubular ca la pufoaica devenise tema centrala a hainei. Va mai amintiti modelul care era doar guler-rever sau acela in care accesoriul devine practic similar pernei din avion? Creativitatea nu are limite atunci cand trebuie …. salvata moda, insa intrarea in noua era nu se poate face fara harnasamentele de rigoare. „Fasten your seat belts”, urmeaza o perioada de turbulente in aer!  Fireste, e spiritul unei colectii exceptionale semnata in anii 90 de Helmuth Lang cu detalii de avion.
Si totusi, de ce va vorbesc de avioane, colac si fotoliu?
Pentru ca ceva se pregateste iar designerii au intodeauna acel fler special de a intui prin colectii schimbarea, cataclismul, disparitia ori inceputul unei noi lumi. Saptamana aceasta m-au preocupat mai putin tendintele cat ceea ce va uma si straniul mod in care se aseaza lucrurile in lumea modei. In timp ce lumea privea consternata cazul John Galliano, Bernard Arnault semna „pactul” prin care achizitiona gigantul bijuteriilor de lux, Bulgari. Blanurile au devenit rare pe podium, dar in paralel aflam ca bumbacul a depasit un maxim istoric la Bursa. Pretul petrolului urca vertiginos, hainele sunt momentan aduse cu vaporul de la mare distanta unde sunt produse la preturi mici, Ministerul Finantelor vrea sa puna noi taxe pe comert. LVMH, dupa ce s-a promovat ca un sustinator al artelor, da in judecata o artista daneza pentru ca foloseste intr-o pictura un model similar unei genti iar contextul nu e …. defel magulitor.

Cam asta e spiritul sezonului care precede anul de gratie 2012, usor lugubru in lumina sfesnicelor de odinioara, bantuit de fantomele propriilor creatii si ale celorlalti designeri.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>