Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Sunt româncele cochete sau vulgare?

Sunt româncele cochete sau vulgare?

Noi 16
 octaviancoifan.blogspot.com
 
Un subiect pe care l-am abordat de mai multe ori pe blog din prisma diferentelor pe care ochiul le sesizeaza intre Paris si Bucuresti, a devenit tema unei anchete de stil in EVZ – un subiect aprig "Cochetaria la romance".

Exista numeroase mituri legate de frumusetea romancelor perpetuate de cei care vad putin si viseaza mult (nuri, desigur in varianta blonda!). Dar mai important decat ADN-ul este modul in care femeile isi poarta "hainele" sau intreg arsenalul vestimentatiei. 

Cu multi ani in urma, Doina Berchina ma intreba intr-un interviu la Radio cum percep diferentele intre parizianca si romanca. De atunci s-au schimbat doar tendintele in moda, nu si felul de a fi al femeilor.
 
Parizianca poarta natural "moda" si se imbraca in primul rand pentru ea. In Romania nu exista notiunea de "self respect", propria placere estetica iar multe femei se imbraca pentru ochiul barbatilor (de la provocare la "intimidare" pentru a obtine ceva). Ceea ce in Franta inseamna iubire romantica devine doar sex iar daca am judeca strict dupa haine ar trebui ca tara noastra sa fie un fel de paradis al placerilor. Statisticile arata insa altfel iar libertinajul si fanteziile lui sunt totusi reduse.

Indiferent daca la moda e silueta A, trapez sau O, daca talia e foarte sus sau mai jos, in Romania femeile poarta acelasi tip de linie care se muleaza si scoate in evidenta totul.

Frantuzoaicele se machiaza foarte mult (tara e totusi numarul unu la consumul de cosmetice) si cu toate acestea nu par vopsite. De la sprancene, buze, par si pana la tocul pantofilor, romancele prefera inca o anumita ostentatie. Totul striga, anunta, loveste retina tot asa cum emisiunile pe care multe femei le urmaresc sunt la fel de "violente" in materie de gust sau inteligenta.

In ultimii 2 ani, exista o puternica invazie de kitsch dar ea vine in paralel cu "vulgarizarea" mediului, respingerea vadita a notiunii de valoare. Gloata isi consfinteste propriile "valori" imbracate sub aura audientei/traficului/comercialului facil in timp ce oamenii isi reclama animalitatea (de la limbaj pana la refuzul societatii).

Lipsa de "self respect" si doza de violenta in atitudine (de la limbaj la vestimentatie) este amplificata simbolic de "razboiul divelor" care acum isi lanseaza memorile exact in aceeasi zi. Femeile nu pot fi prietene in Romania, ci doar rivale. Acesta e mesajul telenovelelor sau al vedetelor de sezon. De aici si "incracenarea" vestimentara transpusa uneori in textele la moda "femeie activa, hotarata, puternica" care insotesc diverse colectii.
Citeste si articolul din EVZ .
Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>