Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Incotro? Scoala de moda ?

Incotro? Scoala de moda ?

Iul 17
  octaviancoifan.blogspot.com
 
Acum mai bine de 15 ani lumea traia in RO intr-un soi de euforie amestecata cu naivitatea marilor idealuri si cu dorinta de a schimba lucrurile. In timp am vazut cum baietii destepti s-au detasat iar invatamantul nu e exceptie. Invatamantul din RO nu e nici mai moral si nici mai altfel decat restul societatii tot asa cum sensul sintagmei de "intelectuali" e legata strict de diploma si s-a dovedit ca nu are alta conotatie. Daca anii 90 pareau intr-o prapastie cu profesori care plingeau de foame iata ca invatamantul a devenit pentru unii una dintre cele mai profitabile afaceri. In anii 90 moda si scoala de moda in RO erau imbarcate in acea euforie 

care scuza evidentele. Proaspat intors de la Paris atunci si marcat de modul in care am studiat la Esmod, am inceput sa public cateva articole despre modul in care invatamantul de moda se putea adapta (va amintesc ca in acea perioada profesorii nu aveau acces nici macar la reviste de moda iar disciplinele se numeau Crochiu / Compozitie / Culoare, etc).

Nu am fost insa singurul care avea idei si scria pe aceasta tema si in revista DT exista mai multe exemple ale catorva persoane din RO care sperau in evolutia lucrurilor. Tot atunci Elena Basso Stanescu punea pe picioare scoala de la cluj (UAD este sinonim cu Basso) si organiza o serie de colocvii de design la nivel national. Pentru o perioada deloc de neglijat a existat un fel de emulatie la nivel national si fiecare dorea nu atat sa reformeze cat sa puna pe picioare ideea unei scoli romanesti de moda. Lucrurile insa au murit brusc cand au aparut animozitatile personale dar si cele universitare si mai ales cand fiecare din cele 3 mari centre s-a transformat intr-un SRL sporind numarul studentilor si mai ales al celor cu taxa. Ar fi fost frumos sa existe un proiect inter universitar, o gala nationala de design care sa devina un frumos eveniment anual de moda dar si ocazia de a pune la punct o strategie nationala.

Cum in RO totul se bazeaza pe interes si interese meschine, orice colaborare pozitiva de acest gen a devenit imposibila. Intre timp numarul de studenti a crescut fara ca ei sa aiba vreo sansa reala intr-un sistem al modei subred dar si mai rau… anumite lucruri nu s-au intimplat. De exemplu nu exista nici manuale, cursuri, studii si nimic care sa sustina o activitate didactica de calitate. Nu exista o viziune a modei / istoriei modei sau teoriei modei marca Bucuresti, Cluj sau Timisoara. Daca in 1990 acest lucru era scuzabil intrucat accesul la informatie era foarte greu, acum el este bizar. M-am intrebat ce a produs minunata scoala de moda din RO in ultimii 5 ani la nivel intelectual si nu am gasit raspunsul. Daca profesoratul era o vocatie el a devenit un business in RO sau o afacere de familie si rudenie.

Citind editorialul semnat de Liana Martin si ilustrat cu recentele colectii semnate Lucian Broscatean si Smaranda Almasan , ma preocupa mai putin dilema formator / designer cat un alt aspect.

Lipsa de viziune. In anii '90 mai multe persoane isi puneau cateva probleme si exprimau o idee de viitor. La ora actuala aceasta preocupare a disparut. Ce oferim studentilor, de ce facem scoala, care este misiunea noastra, unde ne plasam, care e rolul scolii in RO ?

Cateva lucruri s-au schimbat radical fata de anii 90. A studia in strainatate nu mai este nici imposibil si nici rar dar nici autoinstruirea in moda nu este imposibila. Unii au intrat in scoala din daruire ca Elena Basso, altii ca nu au ce face si o a treia categorie se foloseste de scoala.

Aceasta lipsa de viziune sau etica (un designer imi spunea – UAD s-a folosit mai mult de numele meu decat am invatat eu in scoala) nu sunt insa specifice scolii de moda. In fiecare an sustin un curs de design la master la Arhitectura. Anul acesta la examen am avut o surpriza jenanta – 80% din studenti mi-au venit cu referate copiate integral de pe net (nici macar traduse sau compilate).

Asa cum la Bucuresti a inceput sa se clatine SRL-ul de diplome in curand si cel al modei va avea parte de un cutremur.

In editorial, Liana Martin se intreba de ce am fi afirmat ca tinerii designeri si-ar fi ratat absolvirea la gala UAD. Si-au ratat-o incepand cu pliantul scolii unde adresele designerilor sunt fie greu lizibile fie sunt pseudonime tip haifaiv si feisbuc.


Ratarea unei scoli de moda – in acest caz UAD – incepe prin lipsa unei viziuni dar mascata in texte elucubrante fals savante.
Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>