Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Fleurs du mal

Fleurs du mal

Noi 14
Ovidiu Buta

 

Lena ne-a vorbit ieri seara despre Bucuresti. Acelasi Bucuresti pe care il cunoastem cu totii, cel de care ne lovim in fiecare zi, orasul pe care il iubim si detestam in acelasi timp, un oras haotic ca o suburbie saraca a Beijingului, nesimtit si plin de ifose ca orice capra raioasa. O “discutie” despre Bucurestiul care apartine de fapt altora.

Capitala celor care au hotarat ca au dreptul sa il desfigureze si a celor care au decis ca termopanul este IN. Este orasul peste care au fost intinsi sute de kilometrii de cabluri prin care trec imagini colorate care nu au nicio legatura cu viata noastra. Este satul cainilor vagabonzi si a oierilor in Maybach. Locul in care trebuie sa  ne trezim zilnic si in care ne intoarcem obositi si disperati la culcare.

Este o groapa de gunoi pe care cresc flori mutante culese de Lena si aplicate pe rochiile ei monumentale.

Intrarea, strajuita de cazane de metal in care designerul a aprins  focuri apocaliptice  dar si  locul evenimentului-clubul Fabrica, o hala industriala cu 

peretii rasi de tencuiala si pete de vopsea peste care au fost proiectate imagini decupate din decorul nostru cotidian-cumva te anuntau ca nu este vorba despre o simpla prezentare de moda, o insiruire de rochite care vor gadila vanitatile cochetelor mioritice.   
 
Ambitia Lenei a fost cu totul alta-sa ne arate ca acest oras desfigurat poate genera frumusete. Ca exista mai multe nuante ale povestii- negrul nu este intotdeauna negru, iar cainii vagabonzi arata mult mai pasnic imprimati pe rochii. Imaginea cerului brazdat de fire incalcite a devenit panza din care a fost croita tinuta aleasa sa deschida show-ul, stenciluri realizate de artisti anonimi au ornate trenele iar indicatoarele copiate dupa cele ale marelui Paris au marcat busturile manechinelor. Formele psihedelice, constructii savante amintind de metalele cotorsionate de un soare ucigas, au dominat, amenintaroare, publicul  asezat cuminte in jurul  fasiei de lumina perfect trasata pe cimentul rece.

Firele imprimate devin in a doua parte a colectiei tridimensionale, crinolina unei rochii iti sugereaza doua cauciucuri suprapuse, iar flori gigantice, mortuare, sunt aplicate pe ultimele tinute trimise pe podium.

Colectia este  un amalgam de simboluri si linii care emana o forta greu de descris in cuvinte iar Lena reuseste sa descopere in spatele betoanelor poezia pierduta a unui oras care a uitat cum arata. Nu, nu este moda, este mai mult decat atat.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>