Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Sweet memories

Sweet memories

Sep 15
Ovidiu Buta

La mijlocul anilor ‘90, a avut loc un Festival de moda, o actiune la care a participat in calitatate de invitat oficial Paco Rabanne, iar lumea buna a Bucurestiului s-a calcat in picioare sa-l vada pe cel care, peste cativa ani, va anunta disparitia Parisului in urma unui cataclism nuclear. In fine, domnul Rabanne parea inca normal pe atunci iar alegerea lui, dintre zecile de aberatii vestimentare, a fost cea corecta: Venera Arapu.

Inca de atunci exista o aura de mister care o invaluia pe Venera iar colectia ei  parea desprinsa (nu copiata!) din paginile revistelor de moda care cu greu ajungeau si pe la noi. In rest, jale! O duduie din Constanta cu rochii de bal realizate din bumbac pe care brodase pe ici si colo cate un petec.  Pe cap sepci à la Gavroche iar in picioare sosete rosii (peste ani am remarcat acelasi stil de a "crea" la tinerii de 12 -14 ani care imi trimiteau schitele in speranta unei cariere in moda). Pe aceiasi linie infantila s-au inscris majoritatea colectiilor acelei perioade.

Nimic spectaculos, exceptand debutul Janinei Stefan pe post de designer. Janine, cea care a dat nastere modei manechinelor-designeri, si-a facut triumfal intrarea in moda cu o colectie calchiata dupa Versace si Gaultier. Chiar si accesoriile erau identice si inca stau si ma mir ca nimeni nu spunea nimic, cu toate ca jurnalismul de moda prindea contur si la noi.  

In acea perioada, Moda a inghitit multe, de la pseudo-cronicile in care decolteurile erau "gen scorbura in fata" si pana la "Picsulescu-succes nemaintalnit la Paris sau Kirghistan" sau la descrierile extrem de plastice ale unei dudui frustrate care declara ca "Lacroix ar trebui batut cu rosii" (chiar, pe unde o mai fi specimena?). Sa va mai aduc aminte de "neo-romantismul post industrial"?

La fel ca si moda, presa de moda s-a zvarcolit in nestiinta, nesimtirea dar si neputinta unor oameni de a intelege niste lucruri normale, firesti. Pentru ei, calitatea unei colectii era data de desfasurarea de forte si numarul de manechine (mai nou, unii totusi au evoluat, iar acum ei iau in calcul doar numarul vedetelor prezente la un show).  Voi tine toata viata minte un mirific articol despre un domn care a cucerit moda pariziana – devenise vanzator intr-un boutique al lui Mugler. Hmmm….

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>