Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Fashion Factory has closed!

Fashion Factory has closed!

Aug 12
  Fashion Factory
 
In data de 08.08.08 am inchis "fabrica". Fashion Factory isi muta activitatea din blogosfera in lumea reala pe av. François I!

Acum un an am intredeschis putin portile locului unde se fabrica moda. Dincolo de reclame, de 

cliseele din presa, de tabu-urile din moda romaneasca. Un experiment de un an in care am dorit sa iau pulsul pe viu al sistemului romanesc – dincolo de editoriale platite, de Andreea Marin si Mihaela Radulescu, dincolo de Catalin &Co. In primul rand un alt mod de scriere in moda. Ca este posibil sa gasesti 5 subiecte zilnic si sa le epuizezi nicicand, ca poti mereu gasi alte unghiuri de vedere, ca poti imbina umor, critica, poezie si responsabilitate (nu am scris niciunde anonim si nu am acuzat anonim sau fara sa pun la dispozitie un email).

Acest experiment a luat sfarsit si am invatat enorm de mult din el. Despre good & bad boys in moda romaneasca, despre fete capabile si incapabile, despre cum functioneaza revistele, cata inteligenta, imaginatie sau etica exista. Datele de trafic pe blog si comentariile mi-au aratat cine a intrat in fabrica, cine a servit moda, cine a reactionat la ea dar mai ales cine a reciclat produsele fabricii. Am avut o extrem de mare surpriza. Pe locul 1 la cititori sunt cei din judetele Moldovei (un mare multumesc voua!!!!) si mult mai departe capitala si restul. Nu doar cele mai frumoase romance sunt de acolo dar si interesul pentru moda (altfel decat shopping) tot acolo e.

 
Reactia celor care fac moda la propriu in RO (de la designeri la reviste) fata de mine a fost cea mai interesanta si in acelasi timp cea mai romaneasca! Sorry guys, nu am tinut sa va impresionez prin ceasuri de firma, haine cu logo sau povesti "basme" cand ne-am intalnit face to face … si nici sa iau locul la reviste sau locul la catedra (concurenta e cosmarul multora). Timp de un an de zile am primit revistele din RO de fashion si acum pot sa-mi dau seama ce s-a schimbat sau nu si daca micul meu experiment a contat sau nu.
Critica pentru mine nu are decat o valoare … atunci cand este constructiva si cand ofera o viziune pentru viitor.

In moda ideile au viata scurta si trebuie sa le prinzi din mers ca sa nu ramai in trecut. La un moment dat un designer extrem de cunoscut din RO (cu magazine si evenimente la nivel national) a apelat la mine pentru a-i reorganiza brandul. Ca orice treaba romaneasca dupa cateva luni persoana in cauza s-a gandit ca stie mai bine si … azi, la peste 3 ani dupa numai are nici magazine, nici aparitii in presa iar numele nu mai spune nimic nimanui.

Daca ar fi sa rezum sistemul modei din RO cel mai pertinent simbol ar fi sapa (toti sapa gropi pentru altii, care or fi ei), falsitatea, lipsa dialogului constructiv, tzepele constante (ma gandeam sa public o lista cu cei/cele care imi datoreaza sume), spiritul de hahalera.

Dar daca astea par alarmante pentru ceea ce a mai ramas din moda romaneasca … ele sunt mine de aur pentru orice mare grup de lux (de la Paris :). Nu stiu daca am apucat a va spun dar in 2008 pana saptamana trecuta vanzarile oficiale de obiecte de lux (de la haine la accesorii) sunt duble fata de 2007 (in RO).

Multumesc tuturor care au crezut in acest blog si care au facut pasul dificil in a comenta mesajele mele. Cu nume sau pseudonim, de acord sau nu, este lucrul cel mai important care azi NU se intampla in moda romaneasca.

08. 08. 08 Fashion Factory is now back to Paris Fashion.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>