Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/fashion/public_html/cake/bootstrap.php on line 38
Stil dupa manuale

Stil dupa manuale

Mai 07
Vogue 8489

Desi „Codul bunelor maniere” este una dintre cele mai vandute carti de la Humanitas, comportamentul romanilor este departe de dezideratul de civilitate al tarilor nordice.  Nu este cazul in a da exemple pentru ca fiecare are asemenea experiente cotidiene.  Televiziunile au sanctificat un anume tip de comportament aparent vitaminizant pentru rating, in timp ce limbajul de pe forumuri / bloguri nu este altceva decat o simpla reflectie in cuvinte a unei incrancenari nationale departe de probleme reale sau utile. Din cand in cand totul este punctat cu ridicole certuri de fete in criza de personalitate gen Andreea Marin- Mihaela Radulescu, in timp ce alte emisiuni TV de la aceleasi posturi ne vorbesc despre comportament si valori – pretext pentru cate o noua barfa.

Romania este inca o jungla, si asta nu pentru ca ar exista oamenii cu reflexe mezozoice si am avea urme de palmier la Constanta, ci pentru ca nimic nu este asezat in virtutea acelor reguli care sa ne desparta de haosul molecular.

Din cand in cand in istorie unii oameni au simtit nevoia de a scrie manuale de bune maniere (mai incolo de stil) si acestea din cele mai variate motive.

– pentru a-i initia pe aspirantii la Curte (Versailles) in limbajul codificat strict

- pentru a crea iluzia unei societatii ca in SUA, de secol XIX, cand brusc oamenii self made cu multi bani au simtit nevoia replicarii la NY a curtilor europene pentru a-si ascunde originile modeste intr-o lume in care titlul inca mai conta

- pentru a-i face cooperanti pe cei care au trecut de la stadiul de saracie la cel de consumator (America anilor 50) cand middle class s-a trezit brusc intr-o lume ce mima luxul (vezi filmul Mona Lisa Smile).

Manualele de stil, eleganta, raspindite in toate decadele modei incepind cu secolul al XIX-lea erau cel mai adesea emanatii ale unor domnisoare batrine si conservatoare, dar dornice de a da sfaturi de eleganta mai tinerelor debutante in lume.

Din cand in cand un dandy excentric sau o Diana Vreeland mai scriau despre acest subiect intr-un mod savuros adesea inaccesibil unor minti ingenue care luau ad literam sfaturile.

Au mai trecut cativa zeci de ani si manualele de stil, initiate de fiecare data cu cele mai bune intentii (si cele mai ambigue competente) au picat in mana editorilor dornici sa exploateze credulitatea si a unor doamne, vedete/ziariste/piariste sau alte noi meserii avide de a se afla in atentia publicului.

Un simplu search pe Amazon ne arata multitudinea acestor titluri care in afara ca aduc bani editorilor nu au influentat cu nimic moda: nu au eliminat influentele punk, rozul bombon, pantalonii lasati, bijuteriile in exces, asocierea « imposibila » de culori, plasticul si vinilul.

Din fericire moda trece de 30 de ani cu lejeritate pe langa orice axioma iar oamenii se impart la nivel vestimentar ca acum 200 de ani : inspirat/interesant/banal sau la moda/vizionar/demodat.

Ti se pare acel tanar fara stil/gust/prost sau strident imbracat ? Relax Man ! Peste cateva sezoane ideile lui vor ajunge in garderoba ta.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>